Детоксикационна терапия

Детоксикационна терапия

Терапия за подобряване на очистителната функция на черния дроб, бъбреци и черва

В последно време все повече внимание се отделя на влиянието на различни токсини от екзогенен (извън тялото) и ендогенен (в организма) произход върху клетъчния метаболизъм, които са в основата за възникване и развитие на различни заболявания, в това число и тумори. С напредване на индустриализацията, човешкият организъм е изложен на засилващи се контакти и въздействия от външната среда. Токсините могат да проникнат в тялото чрез вдишване, чрез приемане на храни и през кожата. Нашето тяло също произвежда токсини в хода на метаболитните процеси. В резултат на непрекъснато протичащите в клетката биохимични процеси нормално се отделят токсични субстанции, които се отстраняват от тялото. Задържането на тези токсини в тялото води до нарушения на функциите, както на клетъчно ниво, така и на целия организъм.

Отстраняването на токсините в организма се осъществява по три начина: неутрализиране, трансформиране и елиминиране. Неутрализирането и трансформирането на токсините в безвредни субстанции основно се извършва от черния дроб. Така преработените токсини се изхвърлят от организма чрез чревния тракт, дишането и кожата. Процесът на очистване от токсини може да се подпомогне с различни методи, включващи диета, детоксикационно лечение, приемането на антиоксиданти, неутрализиращи токсичните субстанции и средства подобряващи чернодробната функция.
В лечебната практика на редица онкологични клиники използващи комплементарни и алтернативни (КАМ) методи, широко се прилага детоксикационно лечение. Методите за отстраняване на токсините от организма включват прилагането на поляризиращи и хелатни агенти за отстраняване на токсините от тъканите, очистителни клизми, водна диета, диета с плодови и зеленчукови (моркови) сокове, венозни вливания на разтвори съдържащи витамин С и калий, медикаменти и билкови отвари, подпомагащи очистителните функции на черния дроб (отвара от петнист бял трън и др.) За отстраняване на токсини през кожата се използват топли водни бани, сауна, обтриване на кожата с кърпа.
Повишаване на функционалните възможности на черния дроб като основен орган в очистителните функции на организма може да се постигне и с различни препарати. Препаратът Silymarin е с доказани качества за подобряване на чернодробната функция. Различни билкови чайове, включващи растителна дрога от петнист бял трън, широколист живовляк, трицветна теменуга, жълт кантарион, червена детелина и др. също дават добри терапевтични резултати.

© 2019 МЦ ИНТЕГРАТИВНА МЕДИЦИНА. All rights reserved | Powered by Websolution Ltd.