Д-р Дамянов: Онкоболна си взе ваксината на Коули от Мексико и се лекуваше тайно у нас!

Д-р Дамянов: Онкоболна си взе ваксината на Коули от Мексико и се лекуваше тайно у нас!

Д-р Христо Дамянов: Онкоболна си взе ваксината на Коули от Мексико и се

лекуваше тайно у нас!

Тя е шанс за хората в последен стадий на болестта, но в България е забранено прилагането й
Д-р Христо Дамянов завършва висшето си образование в Медицинския факултет на Медицинска академия. В продължение на няколко години работи като лекар към системата на Министерството на отбраната. Практикува в Урологичното отделение на Военна болница - гр. Сливен, а после става завеждащ на Урологичното отделение към поликлиниката на ВМА, София. Създател е и началник на урологичното отделение в Националния онкологичен център, където работи до 2003 г. Специализирал е в Дания и САЩ. Д-р Дамянов е първият и засега единствен български лекар, завършил квалификационен курс и получил Диплома за приложение на Инсулин-потенцирана терапия. От шест години той се занимава изключително с приложението на методите на интегративната медицина при онкоболни. Миналия месец, в репортаж за “По света и у нас”, журналистката Мария Чернева атакува д-р Дамянов и неговия център по интегративна медицина с твърдението, че там незаконно се лекуват онкоболни, а лекарите нямат необходимата квалификация, за да прилагат химиотерапия и други оздравителни процедури. Медицинският център е напълно законно регистриран и основната му дейност е регламентирана в Закона за здравето, а повечето болни постъпват там с протокол от онкокомитет за изчерпани възможности за конвенционално лечение и направление за палиативни грижи.

- Д-р Дамянов, смятате ли, че репортажът по БНТ е преследвал конкретна цел?
- Най-вероятно да, защото Мария Чернева дойде с думите: “Аз съм дошла да ви затварям”. Цялата история тръгва от това, че ние лекуваме онкоболни с алтернативни методи, които се практикуват в Европа. Оказва се, че това е уникален метод, изпитан вече от 6 години, откакто го прилагаме. При близо 80% от болните, получаваме ремисия. Този процент е далеч от процента на традиционната онкология. Системата обаче у нас е сбъркана. Здравната каса имитира, че плаща на болниците, болниците имитират, че лекуват, а всичко е на гърба на болните. Болниците и лекарите оцеляват, а болните загиват. Това е с няколко изречения характеристиката на здравната ни система. Медицината не може да бъде ЕТ или търговско дружество, държавата трябва да има социални функции към здравеопазването.

- Защо обаче ви атакуват вас?
- Ние се захванахме с най-тежкия проблем – лечението на онкоболни. Започнахме да прилагаме такива методи, които да спрат развитието на болестта, да дадем добро качество на живот на онкоболните, да продължим живота им максимално. По принцип, теоретично, ако имахме всички тези възможности, които имат водещите клиники по света, бихме постигнали още по-добри резултати, но за съжаление това не ни се позволява. Какво се случва – лекуваме ги успешно, но като стигнат до едно ниво пациентите, започват да се търсят и други възможности. Четат в интернет и така научават за ваксината на Коули. Откриват лабораторията, която я произвежда, и се опитват да си я поръчат. Оттам обаче им отговарят: “Не можем да ви я предоставим, можете да се обърнете към медицинския център, който е наш представител и който може да я прилага, но при изричното разрешение на здравното министерство”. Пациентите идват при нас, казват, че от Канада са ги упътили, но ние им обясняваме, че без разрешение от българското здравно министерство не можем да приложим ваксината и ги съветваме да се обърнат към министерството.

- И какво става тогава?
- Започва ужасна сага. Министърът ги препраща към Александър Янков – изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Той резолира: това не е лекарство, този продукт никъде не се прилага по света и българските закони не позволяват прилагането му.

Една долна лъжа!

В Германия, например, има клиники със стогодишна история, които лекуват по този начин. Интегративните методи се прилагат изключително успешно там. Нашето проучване и методиката ни са представени във водещи специализирани списания по света. Ако нямаше резултат от това лечение или ако той беше негативен, кой щеше да ни обърне внимание?

- Какъв всъщност е проблемът? Възможно ли е да е заради това, че ваксината е американска?
В Германия тази ваксина се използва. Дори наши пациенти отиват там, за да се лекуват по този метод. Лошото е, че не може да бъде пълноценно, защото лечението трябва да бъде между 3 до 6 месеца минимум. Кой българин ще издържи да живее в Германия толкова време само за да се лекува? То струва 60-80 000 евро, кой може да си позволи такова лечение?

Реално, ваксината на Коули може да се направи във всяка лаборатория. Затова и тя не може да си пробие път в масовото приложение, защото струва жълти стотинки. Тя не представлява интерес за фармацията, а в същото време фармацията издига много висока бариера – според изискванията, за да пуснеш някакъв препарат за лечение, трябва да похарчиш стотици милиони долари. За една ваксина, която струва сама по себе си жълти стотинки, как да бъдат дадени толкова пари?! Затова канадската лаборатория, която е със световно признание, тръгна по друг път. Те я дават на лекари в частни клиники, които практикуват интегративна медицина, защото знаят, че там се спазват правилата. Частната клиника за разлика от държавната не може да си позволи да спекулира с това и тези частни клиники им предоставят резултатите си.

- Какви са резултатите от ваксината?
94% от пациентите имат успешно повлияване от терапията, което включва намаление на болката, подобрение на апетита, депресията, физическата активност и регресия на тумора. При 70% от пациентите е получено намаление на тумора, а при повечето от тях се е стигнало до пълна ремисия – пълно премахване на тумора.

Най-успешно е приложението й

при рак на простатата, на гърдата и яйчниците. Добре влияе и на рака на белите дробове, на стомаха, на лимфома.

- Има ли пациенти, които се опитват да заобиколят закона?
- Да. Има случай на жена, която отива в Мексико, лекува се там, но тъй като престоят й струва 24 000 долара, тя се отказва след 2-3 седмици. Дават й обаче ваксината и когато се прибира тук, започва да си я слага нелегално. С всички опасности да получи усложнение и да си отиде. Тя сама си прави ваксината, след шест месеца отива в Германия, прави си изследвания и установяват пълна ремисия.

- Как се отнася българското законодателство към такива случаи?
- По логиката на здравното министерство, подлежат на преследване от закона, тъй като са използвали незаконно лекарство.

- Защо обаче се случва често ракът да се върне след пълна ремисия?
- Лечението с химиотерапия премахва локално тумора, но не й причините за възникването му. Тогава, ако пациентът спре лечението си, защото е решил, че вече е здрав, ракът ще се върне. Туморът е системно заболяване на целия организъм. Причинните фактори са много – наричат се рискови фактори или канцерогени. Продължителното въздействие на тези фактори върху организма води до мутация на нормалната генна структура на клетката и тогава тя започва неконтролируемо да се дели. В този процес участват не само канцерогените, но и повишената функция на някои органи и системи в тялото. Примерно белият дроб, ако не може да изчисти всички токсини в организма, те си остават в него. Продължителното им въздействие върху нормалните гени в клетката води до мутации и съответно до тумор. Затова нашето лечение е цялостно. Ние ползваме холистичен подход – лекуваш човека и цялото тяло, а не, като конвенционалната медицина, само симптома.

© 2019 МЦ ИНТЕГРАТИВНА МЕДИЦИНА. All rights reserved | Powered by Websolution Ltd.