Отзив А.Димитрова от Варна

Здравейте, на всички онкоболни и техните близки! А, ето и моята история съставена от дълга и упорита борба в истинският смисъл на думата. Диагностицирана съм с рак на гърдата – 4 стадий през 2011г и метастази в прешлените на гръбначния стълб. Естествено, набързо ми назначиха химио и лъчетерапии, които издържах стоически, резултатите от които не бяха розови. Чувствах се разбита, нямах сили да изкача и две стъпала.

След четене в интернет за алтернативно лечение попаднах на един „илач”, който ми костваше – тройно повече метастази. Лекарите казаха, че нищо повече не могат да направят за мен, освен малко лъчетерапия за облекчаване на болките, тогава разбрах, че борбата става лична, т.е. трябва да търся сама начин за спасение. Скоро след това една приятелка ми изпрати статия за МЦ Интергративна медицина. Бях в период в който, каквото чуех нещо го правех и си казах – какво толкова, ще рискувам.

Влязох в техният сайт и два дни четох и размишлявах, накрая реших, че нямам повече време за размисъл, а трябва да действам. Останах много приятно изненадана от вниманието, което ми оказа Д-р Дамянов, даде ми кураж и надежда, нещата най-важни за пациенти като мен. Проведох пълният курс на лечение, което за мое щастие не включваше повръщане и опадване на косата, неща които те сриват допълнително психически. В края на лечението ми ядрено-магнитният резонанс показа стопиране на развитието на болестта, а това беше първата стъпка към оздравяването, за което БЛАГОДАРЯ от сърце на Д-р Дамянов, Д-р Джуренова, Д-р Маслев, всички мед.сестри и санитарки за разбирането и търпението, което проявиха към мен, за шанса за живот! Оттук нататък борбата ми ставаше изцяло лична, стана ми ясно, че всичко зависи само и единствено от мен, място за отпускане нямаше, казах си – на война, като на война. Първото, което направих в началото на лечението в Медицинският център беше диетата, първо станах вегетарианка, после суровоядка и накрая веган, всичко това постепенно. В момента, в който станах суровоядка, при всеки е различно настъпването на детоксикиращата криза, при мен започна на 5-я ден и продължи 3 дни. Имах чувството, че умирам, казах си – това е краят, то бяха болки в цялото тяло, главоболие подобно на мигрена, гадене. Детоксикацията е първото, което трябва да направите, преди да лекувате тялото си. На 4-я ден се събудих без всички по-горе изброени оплаквания, все едно нищо не е било, тогава си казах – аха, значи съм на прав път. Отслабнах доста на килограми, свалих 7кг за по-малко от един месец, но пък имах енергия, което ми даде стимул да продължа. Много клипове изгледах в интернет, много статии и книги прочетох, но тъй като с някои неща не бях съгласна, реших че най-доброто решение е, да си направя собствена програма за лечение, аз да преценя кое е добро за мен и кое не, взаимствах някои неща от различни терапии. Междувременно реших, че трябва подпомогна и психичното си здраве с медитации, с положително мислене и т.н., до 3ч сутринта стоях пред компютъра и се информирах и за начините възстановяващи физическото и психическото ми здраве. Един от начините е да „изчистя килера”, т.е. да отбягвам хора от обкръжението си, които ми вляят зле и ме заливат с негативни емоции – ИГНОР на всички! Промяната ми в начина не само на хранене и живот ме принуди да се огранича в социалните си контакти, направих го, защото АЗ и моето здраве сме по-важни от другите – важно правило!!! Денят ми започва с 20 мин. Жабурене с олио Шарлан, след което с кафеена лъжичка изстъргвах езика от белия налеп, който се образува и изплакване с вода.

Следва – чаша топла (не, гореща) вода с половин изцеден лимон (започват да изтичат секрети от всякъде, нос, гърло, урината ми стана като разредено мляко, явно изхвърлям натрупаната слуз в организма ми), после клизма с кафе по рецепта от Герсон терапията. В началото правех по 4 на ден, действат облекчаващо болките и подпомагат регенерирането на черния дроб, като за целта лежах по 15-20мин на дясната си страна.

Следва чаша комбинация от билки и хранителни добавки. После – компрес с рициново масло на черния дроб. Направих и обезпаразитяващата програма на Хулда Кларк с екстракти от черен орех, карамфил и бял пелин, която е 17-дневна. Има и поддържаща едни път седмично, месец след като бях приключила с програмата получих остри боцкащи болки в черния дроб и така 2-3 дни, след което в тоалетната изхвърлих 2 дълги около 10см паразити, в първия момент много се изплаших, после усетих чудесно облекчение в черния дроб, всякакви болки на мига изчезнаха. Препоръчвам горещо тази терапия. След около час започва голямото цедене на сокове, главно моркови с ябълки и моркови с цвекло и целина, в които слагам малко куркума и съвсем малко черен пипер (защото разбрах, че иначе не се усвоява куркумата) и чаена лъжичка ленено масло или каквото друго имам, заради морковите, тъй като каротина е мастноразтворим и не се усвоява без мазнина. Следва апарата АМТ по препоръка на Д-р Дамянов, изключително ценен според мен уред.

Програмите са сравнително дългички, особено като направя две една след друга и е дошъл края на деня. Храня се само с плодови (само сутрин като първи сок за деня) и зеленчукови сокове, салати, на пара зеленчуци (брюкселско зеле, морков, карфиол, броколи) и си правя пастет от сурови продукти – нахут, авокадо, тъмен сусамов тахан, сурови тиквени и слънчогледови ядки, парченце тиквичка, краставичка и домат, използвам го за намазване на филийка пълнозърнест хляб. В салатите слагам освен традиционните зелени салати, домат и краставица, репички, зеле, спанак, сурови ядки-сусам и други семена, кълнове, когато имам. А, сега получих и очакваната с нетърпение за мен награда – чудесен резултат от ПЕТ-скенер – неактивни метастази, дори лекарите се учудиха. На много мои онко-познати, които ме питаха как съм успяла разказвах всичко това, което сега споделям с надеждата да спася нечий живот, за съжаление желанието на повечето беше, че искат да пият сутринта едно хапче и това да е лечението, да си живеят по стария начин, амииии…. не става. Бях си казала, че ако резултата ми е добър, това ще означава, че съм на прав път и лечение има и ако това лечение включва всички тези ограничения, които съм си наложила и това е начина, който да ми осигури здраве, съм готова да се придържам към този начин до края на живота си. Не е лесно, трудно ми е било много пъти, но целта оправдава средствата, жаждата ми за живот явно е много голяма, защо ли, …. защото живота е ПРЕКРАСЕН и аз искам да си го изживея пълноценно и в добро здраве, а всичко това зависи ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ МЕН!!! Ще съм много щастлива ако с всичко, което споделих помогна на колкото се може повече хора, повярвайте ми ИМА НАДЕЖДА, но зависи от вас, дали и доколко го искате. Помнете, че борбата е комплексна, действа се по всички фронтове, няма едно единствено нещо, което е панацея, четете много, информирайте се и си направете индивидуален режим, такъв от който организмът ви се чувства добре. За някои неща действайте по интуиция, така както го усещате, защото когато човек вярва, че нещо ще му помогне, то наистина ще помогне, получава се плацебо ефекта. Желая успех на всички в борбата! Още веднъж БЛАГОДАРЯ на Д-р Дамянов и целият екип на МЦ Интегративна медицина за съчувствието, разбирането, търпението, помощта, грижите и надеждата, която давате на всички нас!

Книга за ракът

Определение за Интегративна медицина

„Интегративната медицина е медицинска практика, която категорично потвърждава важната роля на тясната взаимовръзка между специалист и пациент, фокусира се върху спецификата на цялостния индивид, основава се на научни доказателства и оползотворява разнообразни терапевтични подходи и лечебни методи с цел достигане на най-добро здраве“.

Ние приемаме и се присъединяваме към тази дефиниция, утвърдена през м. май 2005 година от „Консорциума на Академичните Центрове за Интегративна медицина“ на САЩ (The Consortium of Academic Health Centers for Integrative Medicine, www.imconsortium.org).

Научете повече за нас…