Термотерапия при хроничен простатит

ТЕРМОТЕРАПИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХРОНИЧЕН ПРОСТАТИТ, ДОБРОКАЧЕСТВЕНА ПРОСТАТНА ХИПЕРПЛАЗИЯ

Идеята за използване на висока температура за намаляване симптомите от хроничен простатит и доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) датира още от 30-те години на миналия век. През 1936 г. в сп.  „The Journal of Urology“ е публикувана първата статия върху използването на локална хипертермия за намаляване симптомите от хроничен простатит и ДПХ. Авторите са използвали електрически нагревател, вкаран през ануса в ректума, с който са постигали нагряване на простатната жлеза и семенните мехурчета до желана температура. С този метод са лекувани 80 болни, като заключенията на автора на статията д-р L.G. Lewis са, че е наблюдавано значително намаление на оплакванията и известно намаляване размера на простатната жлеза при преобладаващата част от лекуваните болни. Наблюдавано е намаляване количеството на простатния секрет още през първата седмица. Освен това същият автор периодично е изследвал лабораторните показатели в хода на лечението, при което установява, че лечението води до повишаване на белите кръвни клетки в кръвта, което е индикация за стимулиране на имунитета на болния.

В Япония в отделението по проктология на болницата Kosei General Hospital д-р Shigeru Koganesawa лекува амбулаторно с локална хипертермия 33 болни с проктологични заболявания: вътрешни и външни хемороиди и фисури на ануса. Сред не малка част от тези болни е имало и пациенти с проблеми от простатната жлеза. Наред с изчезването на техните хемороиди и фисури е наблюдавано сериозно подобрение на простатните симптоми.

Счита се, че механизма на топлинното въздействие върху простатната жлеза включва засилване на кръвообращението в простатната жлеза и намаляване тонуса на мускулатурата, което води съответно до подобрение в уринирането.

Grafiki

Наблюдавани резултати от лечението

Лечението с локална хипертермия или термотерапия се понася много добре от болните, като не се наблюдават странични ефекти при правилно приложение. Няма противопоказание за приложението на термотерапията. По време на лечението пациента чувства приятно затопляне и релаксация.

Процедурата по лечението включва една или две апликации дневно с продължителност от 20 минути. Броят на леченията за всеки болен е индивидуален и се определя от реакцията на болния и очаквания ефект. Лечението се провежда под лекарски контрол и може да се повтаря периодично.

За целите на локалната хипертермия в клиниката използваме апарат за локална хипертермия на Delwa Star, които е одобрен за приложение в практиката от FDA, USA и регулаторните органи в Япония след провеждане на клинични проучвания.

Термосондата на апарата излъчва пулсираща топлина в температурния диапазон 37°С до 46°С.

Aparatura1

Снимка на апарата

Книга за ракът

Определение за Интегративна медицина

„Интегративната медицина е медицинска практика, която категорично потвърждава важната роля на тясната взаимовръзка между специалист и пациент, фокусира се върху спецификата на цялостния индивид, основава се на научни доказателства и оползотворява разнообразни терапевтични подходи и лечебни методи с цел достигане на най-добро здраве“.

Ние приемаме и се присъединяваме към тази дефиниция, утвърдена през м. май 2005 година от „Консорциума на Академичните Центрове за Интегративна медицина“ на САЩ (The Consortium of Academic Health Centers for Integrative Medicine, www.imconsortium.org).

Научете повече за нас…