Диетичен режим

Правилно храненеХраненето има централна роля за поддържане на здравословното състояние на човешкия индивид. Множество научни проучвания доказват връзката между храненето и риска от заболяемост. Употребата на храни богати на животински мазнини, бяло брашно, захар, химични консерванти и пестициди е в основата на завишен риск от редица хронични заболявания, някои от които са водеща причина за завишена смъртност. Хронични заболявания с доказани рискови хранителни фактори, като атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, диабет, инсулт и онкологични заболявания са отговорни за повече от 2/3 от смъртните случаи.

Американският Институт за ракови проучвания въз основа на изследователски проект, изследващ влиянието на храненето и стила на живот върху раковата заболяемост установява, че при здравословен начин на живот и използване на качествени храни, възможността за възникване на туморно заболяване намалява с 30%-40%, а при непушачите шансът за възникване на нови тумори намалява с 60%-70%. Въз основа на анализа на 4500 научни проучвания в областта на храненето са дадени следните препоръки:

 • Да се използва предимно растителна диета с преобладаване на плодове, зеленчуци и варива.
 • Да се избягват промени в нормалното телесното теглото повече от 5 кг.
 • При ниска двигателна активност, ежедневно да се правят едночасови разходки или физически упражнения.
 • Да се приемат 400-800гр. зеленчуци и плодове на 5 и повече хранения.
 • Да се приемат 600-800гр. различни зърнени храни, варива и грудкови растения на 6 и повече хранения. Препоръчително е приемането на зеленчуци в суров вид. Да се избягва употребата на рафинирана захар.
 • Не се препоръчва употребата на алкохол. В случай на консумация да се ограничава до 2 чаши вино дневно за мъжете и една за жените.
 • Да се ограничи консумацията на червено месо до 80 гр. дневно или да се замества от риба, пиле и месо от дивеч.
 • Да не се приемат животински мазнини, а употребата на растителни масла да е умерена.
 • Да се избягват солените храни и да се ограничава употребата на готварска сол. Да се използват растителни и ароматични подправки за сезонните храни.
 • Да не се използват храни, престояли дълго на стайна температура, поради опасност от натрупване микотоксини.
 • Да се използват ниски температури или други подходящи методи за съхраняване на бързо загниващите храни, закупени или домашно приготвени.
 • Когато нивото на добавките, замърсители и остатъци е добре регулирано, това не води до непосредствена опасност.
 • Да не се използват прегорели месни храни. Да се избягват месни храни приготвени на директен пламък или опушени.

Тези които спазват тези правила могат да не използват хранителни добавки за намаляване риска от ракови заболявания.

Книга за ракът

Определение за Интегративна медицина

„Интегративната медицина е медицинска практика, която категорично потвърждава важната роля на тясната взаимовръзка между специалист и пациент, фокусира се върху спецификата на цялостния индивид, основава се на научни доказателства и оползотворява разнообразни терапевтични подходи и лечебни методи с цел достигане на най-добро здраве“.

Ние приемаме и се присъединяваме към тази дефиниция, утвърдена през м. май 2005 година от „Консорциума на Академичните Центрове за Интегративна медицина“ на САЩ (The Consortium of Academic Health Centers for Integrative Medicine, www.imconsortium.org).

get link Originale 50 mg, 100 mg online senza la ricetta del medico. Come acquistare Viagra senza ricetta in farmacia online in modo sicuro ed affidabile? Научете повече за нас…